6 september 2022

Rederij MSC – Thermisch isoleren van stoom- en condensatieleidingen

Projectenoverzicht

Deel dit artikel

Datum:

Juli 2018.

Locatie projectuitvoering:

MSC Clementina F, aan boord tijdens laden/lossen in Jeddah, Saudi Arabië.

Opdrachtgever:

Rederij MSC, Malta.

Toegepast op:

Stoomleidingen, condensatieleidingen.

Product:

nC® Protherm CUI-HTF

Voorbewerking:

Oppervlak ontvetten, spot-repair corrosie passiveren met nC Corrosie Passivator High Temperature Primer.

Applicatie

Roller, plamuurmes, spuiten

De stoomleidingen en condensatieleidingen van de MSC Clementina F worden beschermd tegen warmteverliezen waarbij de oppervlaktetemperatuur van deze leidingen wordt teruggebracht van 155C tot 43C met een laagdikte van 9mm nC ProTherm CUI-HTF thermisch isolerende coating. Dit leidt tot kostenbesparingen en veilig werken.

De stoomleidingen en condensatieleidingen aan boord van de Clementina F zijn verlegd en nog niet geïsoleerd. De oppervlakte temperatuur bedraagt 155C. Dit geeft warmteverliezen en levert mogelijk brandwonden op. De leidingen zijn vrij moeilijk bereikbaar. 

Isolatie met cladding of matrassen zou gecompliceerd worden en bovendien veel ruimte innemen. Dit wordt als ongewenst beschouwd in verband met doorkijken en bewegingsvrijheid om bijvoorbeeld dichtbij gelegen mangatdeksels te openen. Om aan de eisen te voldoen kiest MSC voor spuitbare nC ProTherm thermisch isolerende coating om isolatie én safe-touch te installeren. 

De eisen vanuit de rederij:

 • Reduceren van oppervlaktetemperatuur tot onder de 50C;
 • Stoppen of voorkomen van corrosie;
 • Fix-and-Forget oplossing;
 • Geen oplosmiddelen;
 • Snelle applicatie en projecttijd om zoveel mogelijk stilstand te voorkomen;
 • Mogelijkheid voor visuele controle zonder isolatiemateriaal te hoeven verwijderen;
 • Mogelijkheid tot het uitvoeren van snelle aanpassingen aan het leidingsysteem (bijvoorbeeld het inpassen van een T-stuk of het verplaatsen van een aftapkraan) zonder dat er veel tijd verloren gaat met het weghalen en opnieuw plaatsen van delen van isolatie.

Eerst worden de betreffende (nog koude) leidingen ontvet en schoongemaakt. Vervolgens wordt rond de gebieden waar wordt gespoten gemaskeerd met karton of deken. De gecorrodeerde plekken worden gepassiveerd met nC Corrosie Passivator High Temp Primer, welke droogt in 45 minuten. 

Hierna wordt de nC ProTherm CUI-HTF coating geprepareerd en aangebracht met gebruik van rollers en plamuurmessen. De coating wordt in één laag aangebracht tot een laagdikte van 9mm. Omdat nC Protherm CUI-HTF geen oplosmiddelen bevat, kan deze coating bij een oppervlaktetemperatuur tot 75C worden aangebracht. 

Na het aanbrengen kan het systeem direct in gebruik worden genomen, hetgeen zowel het hechtingsproces als het droogproces van de coating zeer helpt. De coating blijft licht flexibel, zodat puntbelastingen of continue vibratie geen invloed hebben op de hechting. nC ProTherm-HTF is brandwerend en chemisch resistent.

Voordelen van thermisch isoleren met nC ProTherm CUI-HTF voor MSC Clementina F:

 • Daling oppervlaktetemperatuur van 155C naar 43C bij 9mm laagdikte bespaart energieverbruik en CO2 uitstoot;
 • Oppervlakken zijn veilig aanraakbaar;
 • Groene oplossing zonder veel verbruik of materiaalverliezen (snijverliezen zoals bij traditionele oplossing zijn er niet);
 • Langdurige thermische isolatie, nC garandeert 15 jaar op functie in deze setting;
 • Langdurige bescherming tegen corrosie, nC garandeert 7 jaar in deze setting;
 • Langdurige hechting;
 • Snelle applicatie zonder veel randvoorwaarden, “gedoe” of opruimwerk;
 • Goede visuele inspectie op leiding mogelijk, leiding wordt niet verborgen achter matrassen, wol of cladding;
 • Geen hoge kosten en afval bij eventuele aanpassingen aan leidingsysteem in de toekomst;

Grondig mengen verbetert de isolatiewaarde omdat er lucht in de mix wordt ingesloten. Stilstaande lucht is een goede isolator. 10 Minuten  goed doormengen is dan ook de eerste stap.

Het aanbrengen van de nC® ProTherm serie coatings is mogelijk met roller, kwast, mes of spuitpistool. Spuiten levert de beste prestaties. Omdat de coating geen oplosmiddelen bevat, is applicatie op hete oppervlakken tot 75C mogelijk. Eén laag nC ProTherm CUI-HTF tot maximaal 12 mm kan in één keer worden aangebracht.

De coating droogt snel via een chemisch hechtproces. Hoe warmer/heter het oppervlak, hoe beter de hechting. Doordat het directe zicht op de buizen en leidingen intact blijft, ziet u corrosie van binnenuit of breuken direct, zonder dat u de bekleding hoeft te verwijderen.

Een temperatuurreductie (of delta-T) van 107⁰C vermindert energieverlies en voorkomt brandwonden. Daarbij: Méér ruimte om te sleutelen en een betere doorkijk.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Ieder project is uniek. Wij denken graag mee over hoe wij onze producten en kennis kunnen inzetten voor uw project.

Gerelateerde projecten

Lees verder of ga terug naar projectenoverzicht.

Projectenoverzicht