Home>Nieuws>Marine>Over erwtensoep, de afwas en olie-additief .

Over erwtensoep, de afwas en olie-additief .

Published On: 23 augustus 2022/Categories: Marine, Nieuws/

Gepubliceerd in de Scheepsvaartkrant, 2021

Kom je aan boord bij een binnenvaarder, 10 tegen één dat je een boterham of een kom soep mee-eet. Zo gaat dat. Uniek, en iets om trots op te zijn, want dat kom je nergens anders ter wereld tegen. Maar die kom soep, die leverde een mooie discussie op! “Rob, als ik nou een pan erwtensoep maak en de soep invries, blijft die soep dan lekker?”, was de vraag. “Ja, voor een paar weken zeker”, gaf ik terug. “En als ik dan die soep na een week ontdooi, zou je die dan hier in gooien en opwarmen?” Alex liet een lege, maar niet afgewassen pan zien waar duidelijk erwtensoep had ingezeten. “Nee, natuurlijk niet. Da’s toch vies en zonde van je werk?!”, zei ik terug. Malle schipper. “Nou, waarom gooien we dan allemaal dure, verse olie in onze motoren, zonder de boel schoon te maken? Heb je daar wel eens over nagedacht? Die nieuwe olie is al vies voordat je één klap hebt gedraaid!” Ik schoot in de lach. Een beter vergelijk had ‘ie niet kunnen maken, en: Hij had volkomen gelijk!

Waarom schoonmaken?

Het brengt ons naar de kern van de discussie die we hadden: Olie additieven die de olie standtijd verlengen en de motor schoon houden. Zoals wel eerder in deze krant aangegeven, levert bijvoorbeeld Archoil AR9100 aanzienlijke standtijdverlenging van de olie op, waarbij tussentijdse olie-analyses feilloos de conditie van de olie aangeeft, zodat we ook tijdig zien wannéér de olie dan echt ververst moet worden. Scheelt zomaar twee, drie tot soms vijfduizend draaiuren meer met dezelfde olie. Kost minder, kost minder filters ook en je houdt de milieubelasting (veel minder afgewerkte olie) ook tegen.

Dat olie-additeven werken staat buiten kijf, dat laten de analyses van de olie glashelder zien. Maar hoe ga je er mee om? Als je Archoil AR9100 toevoegt aan je verse olie, of Oilem Release Tech, dan gebeuren er een aantal dingen: Je minimaliseert de wrijvingsweerstand, je maakt de oppervlakken zeer slijtvast bij hoge belasting ende additieven nemen warmte zeer gelijkmatig op, waardoor olie niet verkoold. Daarbij binden Boron-deeltjes op nano grootte zich IN het metaal en houden zo passingen en toleranties onveranderd. Omdat deeltjes zich binden met het metaal is er altijd een smeerfilm voorhanden, ook na dagen stilstand.

Nanotechniek bindt IN het metaal en maakt ook de carbon afzetting los. De koolvorming in de verbrandingsruimte, achter de zuigerveren, onder de zuigerpetten, in de carterpan, kortom, in de hele motor, verdwijnt en komt niet meer terug. Bij de eerste keer komt er kool los, zeker bij oudere motoren, of motoren die zelden op vollast draaien. Meestal doe je na 500 draaiuren nog een keer verversen, waarna de olie echt 2500 draaiuren tot wel 5.000 draaiuren mee kan.Tussentijds nemen we oliemonsters, dus je kunt alles blijven volgen.

Schoonmaken

Maar: Het gaat mij om het moment van de eerste keer olie-additief toevoegen. Waarom een duur additief toevoegen als de motor nog niet schoon is. Denk aan die niet afgewassen pan erwtensoep. En als je GEEN olie-additief wilt gebruiken, ook goed, maar dan gooi je dus mooie, nieuwe, verse en dure smeerolie in een vuile motor. Dus: Motorcleaner gebruiken!
Een motorcleaner (ik neem Archoil AR2820of Oilem ReleaseTech) levert wel wat op. Deze cleaners verwijderen carbon, lak, aanslag en sludge uit grote motoren, hulpmotoren, thrusters, differentiëlen en hoge druk hydrauliek. En dat, zonder gebruik van bijtende stoffen. Daarbij worden o-ringen niet aangetast en blijven filters functioneren. Ideale cleaner om daarna nieuwe olie in te zetten. Vlak vóór het olie-wisselen. In een verhouding van 1:24 tot 1:30 kun je deze toevoegen aan de smeerolie. Draai er nog een 30 minuten mee stationair en dan olie wisselen. Je schrikt je een hoedje, want de olie is écht zwart. Logisch, want alle rommel komt mee.

Wat kost het?

Het eerste voordeel is, of je nou in de smeerolie ook een toevoeging gebruikt of niet, doordat de motor weer lekker fris is, past alles ook weer zoals de motorfabrikant het heeft bedoeld. Dus je zult merken dat de motor zuiniger en mooier loopt, en minder rookt. Zo’n toevoeging kost éénmalig tussen de €15 of €23 per liter afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, waarna je 1:24 tot 1:30 moet toevoegen. Dus met 200 liter carterolie is er 6 tot 8 liter cleaner nodig, afhankelijk van de vervuiling of aantal draaiuren van de motor.

Dat is ergens tussen de €90 en €185 investering, om € 800 aan oliewissel en filters uit te sparen per jaar. Want je gaat van 500 naar 1000 draaiuren, met alléén een cleaner! Als je dan ook Archoil AR9100 gaat gebruiken, kom je op een veelvoud van dat bedrag, omdat je standtijd 4 tot 6 keer langer wordt en je dan 1 keer per 2 of 3 jaar olie ververst. Die kosten vallen dus goed mee, want je lagere olie- en brandstofverbruik en verlengde oliestandtijd plus minder filter vervangingskosten verdienen dat makkelijk terug. Denk er maar eens over, en geniet van de erwtensoep!

Lees meer: