Home>Nieuws>Marine>Zelfreinigende coating>Geurvrije en gezonde lucht in het interieur. Hoe werkt dat?

Geurvrije en gezonde lucht in het interieur. Hoe werkt dat?

Published On: 22 augustus 2022/Categories: Marine, Zelfreinigende coating/

Gepubliceerd in de Scheepsvaartkrant, 2022

Geurvrije en gezonde lucht in de woon-en leefruimte. Dat willen we allemaal wel. Kookluchtjes, stank na het laden of lossen. Muffe lucht, oplosmiddelen of verf- of lijmgeuren waar je hoofdpijn van krijgt. Ga maar door. Daar willen we zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe?

Luchtzuiverende coating, hoe werkt dat?

Titanium-dioxide (TiO2) formuleringen zijn transparante, op water gebaseerde zelfreinigende en luchtzuiverende coatings. Deze coatings worden actief onder kunstmatig licht (bijvoorbeeld LED) en UV-licht. Deze kennis dateert al vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw en is niet nieuw.

Het luchtzuiverende effect van titanium dioxide in coatings wordt tegenwoordig aangewend in ruimtes om geur te laten verdwijnen en bijvoorbeeld stikstof, formaldehyde of oplosmiddelen, maar ook pollen (hooikoorts!) en virussen (inderdaad, ook SARS-COV2) uit de lucht te filteren. De coatings blijven tussen de 5 jaar (daar waar veel wordt gelopen of slijtage is) en 10 jaar (op muren en plafonds, in gordijnen) actief.

Aan boord

Stel:Als we de verlichting, of de panelen achter de verlichting behandelen met bijvoorbeeld de transparante nC Climate Coating Airpure of Titan Protect TA2219, hoeven we alleen het licht aan te doen en dan zijn we klaar. Toch? Bijna. Er zijn een paar voorwaarden: De coating heeft wat tijd nodig om de zaak te zuiveren, en moet op grotere oppervlakken zijn aangebracht om voldoende effectief te zijn. Daarom worden naast de lampen, ook altijd de plafonds en meestal de staande wanden ook behandeld met de transparante coating nC®Climate Coatings Airpure. In 2 tot 3 uur tijd kan een gecoat oppervlak de lucht zuiveren, afhankelijk van m², m³ en hoeveelheid licht. Daarna blijft de lucht conditie zoals hij is: Zuiver.
Om extra kosten voor het verwisselen van lampen te voorkomen, zijn panelen beschikbaar die achter de TL-balken of plafondverlichting geplaatst kunnen worden. Deze panelen zijn makkelijk te plaatsen. Ook bestaande panelen of lampen kunnen worden behandeld, titanium dioxide coatings zijn niet duur en eenvoudig te verwerken. Maar als schone oppervlakken, bijvoorbeeld in het keukengedeelte, worden behandeld, helpt dat dan? Ja. Vetten zijn organische vervuilingen en worden dus afgebroken door titanium dioxide in combinatie met zichtbaar licht. Ook de vettigheid in de machinekamer aan de wanden kan zo worden aangepakt. Wél eerst schoonmaken.

Gezondheid

Aan de risico-kant isopname door de huid van nano-TiO2 uitvoerig onderzocht vanwege de toepassing in cosmetica. De resultaten uit de beschikbare onderzoeken laten zien dat het binnendringen van nano-TiO2 door de intacte huid verwaarloosbaar is.Ook bijvoorbeeld tandpasta en zonnebrandcrème bevatten titanium dioxide.
Aan de opbrengst-kant is bewezen dat titanium-dioxide veel VOC’s uit de lucht haalt (schadelijke stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen), zoals formaldehyde, tolueen of zwavel-oxide. Verder worden ziektekiemen, schimmelsporen en pollen onschadelijk gemaakt, zodat op het gebied van gezonde luchtgriep, hoofdpijn en allergie kan worden voorkomen.En dat betekent dat we aan boord met minder schoonmaakmiddelen de boel langer schoon kunnen houden.

Meten = weten

Als de coating is aangebracht, merkt u onmiddellijk effect: De lucht ruikt fris. Maar ook een luchtkwaliteitsmeting vooraf kan al veel laten zien. U weet dan bijvoorbeeld of er schadelijke stoffen als formaldehyde (worden door meubels, tapijt en flexibele kunststoffen uitgedampt) of VOC in de lucht zit. Nábehandeling zijn deze waardes terug naar ongeveer nul. Zo’n meting kan nC Marine gratis voor u uitvoeren, met gekalibreerde luchtkwaliteitsmeters. Dan weet u gelijk of het nodig is om een coating aan te (laten) brengen. Informeer naar prijs en mogelijkheden bij nC. Een coating kost pakweg €6,50 tot 7,50 per m² exclusief aanbrengen (dat kunt u ook zelf), via info@nc-protect.com.

Lees meer: